Hírek

Magyar EU-elnökség - Schengeni feladatok

 

A magyar elnökség alatt kiemelt jelentőséggel bír majd a Romániát és Bulgáriát érintő schengeni csatlakozás, illetve a második generációs Schengeni Információs Rendszer (röviden: SIS II) központi fejlesztésének folytatása. Magyarország 2011 januárjától veszi át az elnökségi stafétabotot.


Románia és Bulgária schengeni csatlakozása elsőbbséget élvez a magyar EU-elnökségi napirendben, noha a 2011 márciusára kitűzött céldátumot valószínűleg nem lehet majd tartani.

 

Ennek ellenére a magyar elnökség mindent megtesz majd azért, hogy a két ország mielőbb biztosítani tudja állampolgárai számára az Unión belüli szabad mozgás lehetőségét.

 

Románia és Bulgária az első generációs Schengeni Információs Rendszerhez (SIS I+) csatlakozik majd. Az ehhez szükséges fejlesztések mindkét tagállam esetében sikerrel zárultak. A kapcsolódó rendszerteszteken a jelenlegi schengeni tagállamok részvételével sikerült igazolni Románia és Bulgária technikai felkészültségét, az új tagállamok sikeresen teljesítették a központilag előírt teszteket, és megkezdték a kezdeti adatbetöltést a SIS I+ központi rendszerébe.


A sikeres technikai felkészülés ellenére ugyanakkor Európa-szerte felerősödtek azok a hangok, amelyek Románia és Bulgária jövő márciusra tervezett schengeni csatlakozásának elhalasztását kérik.


Németország és Hollandia már korábban jelezte, hogy a kérdéssel kapcsolatos döntéssel várni kellene 2011 nyaráig, amíg az Európai Bizottság beterjeszti jelentését az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusról. Bulgáriai látogatása során Nicolas Sarkozy francia elnök kifejtette, hogy meg kell várni az igazságügyi és korrupcióellenes intézkedések kivizsgálásának eredményeit, és csak annak ismeretében szabad kitűzni az új tagállamok csatlakozásával kapcsolatos céldátumot. Az új tagállamok csatlakozását leginkább akadályozó tényező egyébként a hatékony határellenőrzés hiánya és a korrupció.


Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez az Európai Tanácsnak egyöntetű politikai döntést kell hoznia, ahol a fenti tagállamok vétójoggal rendelkeznek, így könnyen előfordulhat, hogy a magyar EU-elnökség nem könyvelheti el sikertörténetként Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.


Az új tagállamok integrációja mellett a magyar elnökség másik kiemelt feladata a második generációs Schengeni Információs Rendszer (SIS II) fejlesztésének folytatása. A központi uniós SIS II projekt már eddig is jelentős késedelmet szenvedett, így a magyar elnökség feladata nem lehet más, mint a projekt további késedelmének megelőzése. A sikerre minden esélye megvan a magyar elnökségnek, hiszen a SIS II projektnek egyetlen jelentős mérföldköve sem esik az elnökségi időszakra. Természetesen felmerülhetnek a projektet érintő problémák, amelyeknek a megoldásához a hazai szakértőknek hozzá kell járulniuk. Ennek érdekében a SIS II projektben Magyarország érdekeit az uniós fórumokon képviselő szakemberek már felvették a kapcsolatot a tagállami projektek kulcsszereplőivel. Egyeztetés zajlott az uniós állandó képviselet szakértői, a SIS II nemzeti projektmenedzser, az unió technikai munkacsoportjának (SISTech) delegáltjai, és a fejlesztésben hazai oldalon érintett szervezetek - úgy, mint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal - szakértőinek részvételével.

 

A schengeni feladatrendszer sikeres ellátását a kezdetektől támogatták az L-IT Group munkatársai, akik napjainkban is részt vesznek a SIS II központi rendszerének hazai fejlesztésével kapcsolatos menedzsment feladatok támogatásában.

 


 

Források:

 

http://www.novinite.com/view_news.php?id=117239

http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_area

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/10/Schengen_Agreement_map.svg/250px-Schengen_Agreement_map.svg.png

http://www.sofiaecho.com/shimg/zx500y290_1020850.jpg

http://manna.ro/image/image_gallery?uuid=e8c180f2-c2ed-4875-87b7-a82913f7ae3e&groupId=10191&t=1286809309357

http://www.schengen.mira.gov.ro/English/images/schengen2_01.jpg

http://www.maltastar.com/userfiles/tn/t_440x0_111110EU.jpg