Hírek

Informatikával a futballhuliganizmus ellen

 

A sporteseményeken való kulturált szórakozás elengedhetetlen eleme, hogy a játékosok, bírók, és kiemeltképp a közönség, biztonságban érezzék magukat a mérkőzések előtt, alatt és után és így a játékra, illetve a kikapcsolódásra tudjanak összpontosítani. A futballhuliganizmus nem kell, hogy feltétlenül a hazai labdarúgás velejárója legyen, megfelelő fejlesztéseket követően a hazai szurkolóknak sem kell majd külföldre utazniuk ahhoz, hogy félelem nélkül kikapcsolódhassanak, amíg a kedvencek a pályán bizonyítanak.

 

A futball a világ egyik legismertebb játéka, legnépszerűbb csapatsportja, ami hetente több millió nézőt visz be a stadionokba és ültet le a TV készülékek elé. Egyes országokban a futball a hétköznapi élet része, a lakosság életében fontos szerepet játszik maga a játék, illetve a csapatok köré szerveződő szurkolói klubok. A futball a sportértéken és a lenyűgöző sportteljesítményeken túl hatalmas üzlet is.

 

A sportághoz kapcsolódó pozitívumok mellett sajnos árnyoldala is van a labdarúgásnak: a futballhuliganizmus, amelynek következtében sokan lemondanak a futballmérkőzések személyes élményéről. A futballhuligánok tevékenységük során jelentős erkölcsi és üzleti károkat okoznak az érintetteknek.

 

Sajnos az elmúlt években (évtizedekben) a hazai labdarúgó mérkőzések körül is számos esetben előfordultak atrocitások, amelyeket rendszerint hazai is nemzetközi sajtóvisszhang is követett, jelentős károkat okozva ezzel a sportágnak, illetve a hazai labdarúgás renoméjának.


A magyar labdarúgás színvonalának emeléséhez szükséges az alapok megteremtése, amelynek egyik fő eleme a piaci működés megteremtése. Ahhoz, hogy a magyar futball vonzó legyen a befektetők számára, rendet kell tenni, meg kell szüntetni a játékot beárnyékoló incidenseket.


A probléma nem egyedi, Európa számos országában zavarják rendbontások a játékot, azonban néhány országban találtak megoldást a huliganizmus visszaszorítására, illetve folyamatos fejlesztésekkel és szabályok meghozatalával tartják kontroll alatt a potenciális rendzavarókat.


Három futballnagyhatalom bevett gyakorlata a futballhuliganizmus megelőzésére:

 

Az angol minta


Nagy-Britanniában minden meccset rendkívül komoly biztonsági előkészületek előznek meg. Az angol élvonal nagycsapatainak stadionjaiban arcazonosításra is képes zártláncú kamerarendszerek figyelik a közönséget, és ha nyilvántartott rendbontót fedeznek fel a stadionban, az illetőt kiemelik a tömegből és eltávolítják. A futballhuligánokról központi, arcképes nyilvántartás áll a rendőrség rendelkezésére, valamint számos notórius rendbontót örökre eltiltottak a meccsek látogatásától.

 

A német modell


A futballhuligánok mérkőzéslátogatási eltiltásával kapcsolatos szabályok szigorúak és következetesek. A szabályozás szerint stadionlátogatási tilalom rendelhető el abban az esetben is, ha csak a gyanúja áll fenn annak, hogy egy adott szurkoló rendbontásban vett részt.

 

A francia gyakorlat


Bírósági döntés nélkül is ki lehet tiltani mérkőzésekről és a sportlétesítmények környékéről minden olyan gyanús személyt, akinek magatartása veszélyeztetheti a közrendet. A bírói döntés nélküli kitiltás nem haladhatja meg a három hónapot, de annak megszegése közel négyezer eurós pénzbüntetést von maga után. A bíróság akár ötéves kitiltást és börtönbüntetést is kiszabhat a rendbontókra. A hatóságoknak joga van a kitiltott személyek berendelésére kiemelt mérkőzések idején.

 

Lehetőségek Magyarországon


A hazai futballmérkőzéseken tapasztalható negatív jelenségek visszaszorítására jól felépített stratégia mentén, a külföldi tapasztalatokat is figyelembe vevő összehangolt lépéssorozatra van szükség, minimálisan az alábbi területeken:


- működési modell készítés,

- jogszabály-alkotás,

- infrastruktúrafejlesztés.


Ki kell dolgozni egy olyan modellt, amelyet bevezetve biztosítható a nem kívánt elemek azonosítása, kiszűrése. Meg kell szüntetni a szurkolók anonimitását és szigorúan - eltiltással, pénzbüntetéssel - szankcionálni kell a rendbontókat. Az elkészült modell csupán önmagában nem lehet életképes, azt megfelelő jogszabályok meghozatalával, illetve informatikai támogatással (arcképfelismerő rendszerek alkalmazása, névre szóló jegyek) lehet a mindennapi működésbe átültetni.


A nem kívánt szurkolók és az általuk elkövetett cselekmények nyilvántartására hazánknak nem kell teljesen nulláról, hatalmas ráfordítással új informatikai adatbázisokat felépíteni, csak a meglévő, a feladatra alkalmas rendszereket, mint például a Központi Szabálysértési Nyilvántartás - amely koncepciójának megalkotását, illetve kifejlesztését az L-IT Group munkatársai is támogatták - kell az említett működési modell középpontjába állítani.


Egy hatékony és jól átgondolt koncepció mentén megvalósított fejlesztéssorozat, ami az informatikai fejlesztésektől kezdve a jogszabályok kidolgozásán és elfogadásán keresztül a teljes körű tájékoztatásig bezárólag minden szükséges elemre kiterjed, közös, nemzeti érdek, ami az üzleti érdekek kiszolgálásán túl lehetőséget nyújtana a lényegre: a kedvencek önfeledt buzdítására, a játék élvezetére is.

 


 

Források:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Football_hooliganism

http://hirek.prim.hu/cikk/20199/

http://hvg.hu/sport/2009_11_02_futball_huliganok_a_vilag_vedekezik

http://orokrangado.blogspot.com/

http://people.exeter.ac.uk/watupman/undergrad/rowlands/hooliganismhistory.htm

http://sport.hirfal.hu/mlsz_tervek_a_futballhuliganizmus_ellen-3431172.html

http://www.footballnetwork.org/dev/communityfootball/violence_reduce_violence.asp

http://www.origo.hu/brit-het/sport/20080215-a-futballhuliganizmus-mar-a-multe-brit-szurkolotortenet.html

http://www.wldcup.com/news/2007/02/20070209_40914_soccer_news.html

http://bleacherreport.com/articles/366525-supporters-of-five-countries-you-should-avoid-in-the-world-cup/page/4

http://bleacherreport.com/articles/366525-supporters-of-five-countries-you-should-avoid-in-the-world-cup/page/6

http://news.bbcimg.co.uk/media/images/49416000/gif/_49416809_football_bans_age464.gif

http://blogs.straitstimes.com/assets/2008/11/21/blogpic.jpg