„Egy probléma sosem oldható
meg azon a szinten, amelyen létrehoztuk azt.”
Albert Einstein

Friss híreink

 

Az igazságszolgáltatás működésének átszervezése, az innovatív információ-technológiai megoldások bevezetése fontos kérdés az Európai Unióban, hiszen az igazságszolgáltatás működése közvetlenül hat a polgárok életére és biztonságérzetére is.

 

A terület adminisztrációjának átszervezése és fejlesztése magasabb színvonalú e-kormányzati szolgáltatásokat eredményez az állampolgárok számára.


 

 

A világ nyugdíjrendszereinek két, napjainkban jellemző jelenségre mindenképp megoldást kell találnia: egyrészt a folyamatosan növekvő várható élettartam, másrészt a gazdaságilag fejlett társadalmak elöregedő népességéből fakadó kihívásokara kell választ adni.

 

Jelenleg a gazdag országokban 3-5 aktív korúra jut egy nyugdíjas, a becslések szerint 40 év múlva ez 1-2-re fog csökkenni. Magyarországon körülbelül 1,3-1,4 a járulékfizetők és a nyugdíjasok aránya, valamint nagyon alacsony a gyermekszám, ezért a nyugdíjrendszer átalakítása aktuális és komplex feladat.

 

Gyakorlatilag egy hiteles kulcsnak tekinthető az az új elektronikus azonosító eszköz, amelyből minden svájci állampolgár igényelhet az elektronikus ügyintézéseihez. Ennek segítségével a svájciak biztonságosan igazolhatják magukat a különböző elektronikus közszolgáltatások használatakor. Fontos, hogy olyan eszközről van szó, amely felhasználható az illető azonosítására a magán és az üzleti jellegű online kommunikációban is.

 

Történt-e üzemi baleset a leendő munkahelyemen? Van-e kapcsolat a közétkeztetés és az iskolai teljesítmény között? Hol találhatók nyilvános illemhelyek? Ezek a gyakorlatias kérdések összefüggenek az átlátható kormányzás és a demokrácia magasztos eszméivel. Ami összekapcsolja őket, az az állami hivatali adatok nyilvánosságra hozásának mostanában körvonalazódó gyakorlata, amelyet az EU kifejezetten szorgalmaz, bizonyos országokban pedig már bevett gyakorlatként működik.