Hírek

Digitális svájci bicska

 

Gyakorlatilag egy hiteles kulcsnak tekinthető az az új elektronikus azonosító eszköz, amelyből minden svájci állampolgár igényelhet az elektronikus ügyintézéseihez. Ennek segítségével a svájciak biztonságosan igazolhatják magukat a különböző elektronikus közszolgáltatások használatakor. Fontos, hogy olyan eszközről van szó, amely felhasználható az illető azonosítására a magán és az üzleti jellegű online kommunikációban is.

 

Technológiai megközelítésben a SuisseID több hordozóeszközön is használható, mivel mind chip-kártyán, mind USB-kulcson elérhető lesz. Ez utóbbi előnye, hogy a használathoz nincs szükség külön kártyaolvasó készülékre, mivel közvetlenül csatlakoztatható a számítógépekhez. A biztonságot erősítve az adattárolókat PIN-kóddal védik az illetéktelen hozzáférésekkel szemben, de ez csak a technológia egyik oldala.

 

A svájciak egy összetett rendszert alakítottak ki, amelyben az eszköz nem ad ki személyes adatokat, sőt az fizikailag is csak a név, e-mail cím és a SuisseID azonosító számot tartalmazza. Amennyiben az adott ügyintézéshez kapcsolódóan további felhasználói adatok is szükségesek (pl.: állampolgárság, születési idő) akkor azokat a megfelelő felhatalmazások és jogosultságok birtokában a központi szerverről érheti el az érintett alkalmazás a Claim Assertion Infrastructure (CAI) rendszeren keresztül.

 

Tehát a CAI segítségével válhatnak a személyes adatok hozzáférhetővé az alkalmazások számára, melynek részletes leírását a SuisseID specifikációk tartalmazzák a protokoll- és interfész- definíciók mellett.

(Link a specifikációhoz: http://www.suisseid.ch/unternehmen/technik/unterstuetzung/index.html?lang=de)

 

A felhasználási területet kiszélesítheti, hogy a kártyához kapcsolhatóak különféle addicionális adatok, amelyekkel akár az egyes alkalmazásokhoz kapcsolódó jogosultsági szintek is elkülöníthetővé válnak (pl.: ügyvéd, közjegyző, orvos). Az induló szolgáltatások között gyakran említik az adóbevallási szolgáltatásokat és az erkölcsi bizonyítvány igényléseket, de a SuisseID természetesen beválhat elektronikus aláírásként is, amellyel online szerződéseket, dokumentumokat vagy e-maileket írhat alá a felhasználó. A szolgáltatás terjesztésébe a svájci postát is bevonta a gazdasági tárca, azaz a technológiához rögtön kapcsoltak egy állampolgárokhoz közel álló front-office szolgáltatást.

 

Kiemelendő, hogy a svájciak nyílt szabványos interfészeken piaci alapon működő szolgáltatásokhoz is elérhetővé teszik a CAI szolgáltatásokat, amellyel még inkább erősítik a SuisseID használatának elterjedési potenciálját. Arról még nem készültek becslések, hogy a kártya bevezetésével az egyes szolgáltatások elektronikus útra terelésével milyen számszerűsíthető gazdasági előnyöket könyvelhet el az alpesi állam.

 

Az elektronikus azonosítás hazai bevezetésével hazánkban több szakértői csoport aktívan foglalkozott már, azonban a kialakításhoz szükséges finanszírozói, illetve politikai akarat nem tudott a szakértői törekvések mögé állni. Mindenesetre az rögzíthető, hogy az elektronikus fizetés mellett az elektronikus (tanúsítvány alapú) azonosítás hiánya jelenleg jelentősen gátolja az e-Szolgáltatások dinamikus bővülését.

 

 

Források:


SuisseID Specification Digital Certificates and Core Infrastructure Services (Version 1.2 b)

http://www.pressetext.de/

http://www.suisseid.ch/

http://www.seco.admin.ch

http://www.sg.hu/cikkek/73141/internetes_igazolvanyt_kap_minden_svajci

SuisseID Specification Digital Certificates and Core Infrastructure Services (Version 1.2 b)

http://lotharf.files.wordpress.com/2010/03/suisseid.jpg