Hírek

Brit egészségügyi információs szolgáltatások

 

Nagy-Britanniában a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat által üzemeltetett internetes portál segíti az állampolgárokat a számukra legmegfelelőbb egészségügyi intézmény, illetve szolgáltatás kiválasztásában, és lehetőséget biztosít az on-line időpontfoglalásra. Az információs oldalnak jelenleg már napi 30.000 felhasználója van. A tapasztalatok szerint a portálon bejelentkezők felkészültebbek betegségükkel kapcsolatban, valamint az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhe is csökkent.

 

Nagy Britanniában 2004 óta működik a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat üzemeltetésében a "Choose and Book"elnevezésű egészségügyi információs portál, amely az elmúlt időszakban jelentős változást hozott az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele terén. Az oldal a felhasználó releváns adatainak ismeretében felajánlja a számára legmegfelelőbb egészségügyi szolgáltatást, valamint biztosítja a kiválasztott szolgáltatás igénybevételéhez az elektronikus időpontfoglalást. Lehetőség van továbbá a kórházak összehasonlítására, illetve az adott felhasználó számára fontos szempontok (várakozási idő, helyszín, hírnév, klinikai teljesítmény, parkolók stb.) alapján történő választásra.


A portálon elérhető 32.000 szolgáltatást a 2004-es indulás óta 20 millió felhasználó vette igénybe, jelenleg a napi felhasználószám meghaladja a 30.000-et. A betegek a megszerzett információk birtokában tájékozott döntést hozhatnak, ez javítja az ellátás hatékonyságát, valamint nagyobb rugalmasságot is biztosít számukra. Az elektronikus időpontfoglalás csökkenti az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terheit, egyenletesebbé teszi az egyes intézmények leterheltségét, mitöbb, a várakozási idő csökkenésével növeli a betegek elégedettségét, valamint adott esetben a munkából való kiesésük mértékét is.


Az első járóbeteg-orvos találkozók mintegy 50%-ra kerül sor a szolgáltatás igénybevételével, ami még jelentősen elmarad a korábban meghatározott 90%-os célértéktől, az üzemeltetők ezért további lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a betegek minél nagyobb hányada vegye igénybe a lehetőséget. A portál használata rendkívül egyszerű, bejelentkezéshez mindössze az e-mail címre és egy megfelelő biztonságú jelszóra van szükség, meglévő foglalás módosításához pedig a foglaláskor kapott referenciaszámot kell megadni.


Magyarországon az egészségügy területén nem áll rendelkezésre ehhez hasonló országos kiterjedésű rendszer, valamint a helyi sajátosságok sem tesznek lehetővé a brithez hasonló rugalmasságot (beutalók rendszere, illetékesség stb.). Ugyanakkor van néhány egészségügyi intézmény (pl. OEP), illetve magánrendelő, ahol lehetőség van saját honlapjukon keresztül valamilyen elektronikus időpontfoglalásra. Az esetek döntő többségében egy elektronikus adatlapon lehet elküldeni igényeinket, amelyre e-mail vagy telefon útján jeleznek vissza. Elérhetőek azonban a piacon olyan szolgáltatások is, amelyek szolgáltatásként kínálják az elektronikus időpontfoglalást, ezáltal bármely szolgáltatónak az online időpontfoglalás lehetősége egyszeri beruházás nélkül is megvalósítható.


Hazánkban elektronikus időpontfoglalásra országos szinten egyedül az okmányirodák esetében van lehetőség, amelyhez kapcsolódó fejlesztések előkészítésében, illetve lebonyolításának projektmenedzsment támogatásában az L-IT Group szakemberei részt vettek. Hasonló rendszer kiépítése az egészségügy számára ambiciózus és kihívásokkal teli feladat lenne - remélhetőleg mihamarabb eljön ennek az ideje Magyarországon is.

 

 

 

Források:


http://www.epractice.eu/en/news/314701

http://www.chooseandbook.nhs.uk/

http://www.connectingforhealth.nhs.uk/newsroom/news-stories/cab20m

http://www.oep.hu/ipfr/

https://netfoglalo.hu

http://www.nhs.uk/news/Pages/

http://www.chooseandbook.nhs.uk/

http://padajo.files.wordpress.com/2010/02/choose_and_book_step3.png

http://www.telford.nhs.uk/Global/Image%20Library/Logos/choose_your_hospital.jpg